Aan het woord Aron Ten Kley Truphone
17/05/2016
Komt de Iconische Motorola Razr Terug
24/05/2016
Show all

Google Home wat is het en wat kun je er mee

Google Home: alles wat je wilt weten

Google Home is een apparaat voor thuis, waarmee je allerlei taken kunt regelen. Er zit een microfoon en speaker in, je kunt gesproken opdrachten geven en vragen stellen. Google Home zorgt ervoor dat je de Google-assistent thuis kunt gebruiken. Het werkt ook met de iPhone en iPad. Benieuwd wanneer Google Home verkrijgbaar is en of je het ook in Nederland kunt gebruiken? In deze gids lees je alles!
Google Home: wat is het?

Je bedient Google Home jet je stem. Met Google Home kun je vragen om een muzieknummer af te spelen, een timer in te stellen, vluchttijden te checken of de lampen aan te doen. Het apparaat bestaat uit een witte bovenkant en een verwisselbare bodem, die je kunt afstemmen op je interieur. De bodem is verkrijgbaar in meerdere kleuren en is gemaakt van verschillende materialen. Google Home wordt gemaakt door het team dat ook verantwoordelijk is voor de Chromecast.

Google Home prijs en releasedatum

Google Home werd op 18 mei 2016 aangekondigd tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarsevenement Google I/O. Daarbij werd gezegd dat het apparaat ‘later dit jaar’ verkrijgbaar zal zijn. Gezien de drukte rondom de feestdagen verwachten we dat dit rond september/oktober zal zijn, zodat winkeliers voldoende tijd hebben om het apparaat in het assortiment op te nemen. Amerikanen hebben de gewoonte om al vrij vroeg kerstinkopen te doen.

Google heeft nog niets bekendgemaakt over de prijs.

 

Google Home in Nederland

De grote vraag is natuurlijk: komt Google Home ook snel beschikbaar in Nederland en België? Helaas zijn er aanwijzingen dat het wel even kan duren: de Google-assistent is voorlopig alleen in het Engels te gebruiken en met andere hardware van Google duurt het ook wel eens langer voordat Nederland en België aan de beurt zin, zoals bij de Google Cardboard VR-bril. Maar er zijn ook uitzonderingen: de Chromecast was wél snel in de Benelux verkrijgbaar. Omdat Google Home een complex product met meerdere functies is en met lokale context moet leren omgaan (bijvoorbeeld “Sinterklaas”) vrezen we dat het wel eens langer kan duren.

 

Google Home: wat kun je ermee?

Google Home gaat de concurrentie aan met Amazon Echo, een soortgelijk apparaat dat in de VS al langer op de markt is. Hoewel Google Home een concurrent lijkt voor HomeKit, zijn er wel degelijk verschillen, ook tussen Siri en de Google-assistent. Je steekt de stekker van de Google Home in het stopcontact en het apparaat zal vervolgens constant gaan luisteren of je commando’s geeft. De microfoons vangen ook het geluid van je stem op als je aan de andere kant van de kamer staat. Ledlampjes maken duidelijk dat Google Home actief is. Het apparaatje is niet te gebruiken als lamp.

Muziek en films

Technisch gezien is Google Home een compacte Wi-Fi-speaker met ingebouwde microfoon. De Google-assistent zit er standaard in en is te activeren met je stem. Google gaat allerlei functies aanbieden, van entertainment tot smart home-toepassingen om bijvoorbeeld de muziek en de lampen aan te zetten. Daarbij kun je de muziek via de interne speaker van Google Home laten afspelen, of via een externe speaker. Deze moet dan wel gebruik maken van Google Cast-technologie. Het werkt ook met afspeellijsten, albums en podcasts van favoriete muziekdiensten. Je start de muziek op met een stemcommando of via je iPhone, waarbij gebruik wordt gemaakt van Google Cast.

Het afspelen van video werkt op dezelfde manier: vraag Google Home om een film of tv-serie af te spelen en het verschijnt op je televisiescherm.

Huisautomatisering

Google Home bevat ook smart home-functies. Zo zal het apparaat samenwerken met diverse lampen en thermostaten. Namen van partners heeft Google nog niet genoemd, maar je mag verwachten dat het samenwerkt met de Philips Hue-lampen en met Google’s eigen Nest-thermostaat.

 

Vragen stellen

Tenslotte kun je ook nog allerlei vragen stellen aan Google Home. Daarbij komt de Google-assistent in actie. Het kan gaan om algemene kennisvragen (“Wat is de verste planeet?”) maar ook vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld vragen hoe je schema van de dag eruit ziet, of er file staat, of je vlucht is vertraagd en hoe lang de reistijd naar je werk is. Google Home houdt er rekening mee dat de antwoorden kort en bondig zijn, afgestemd op het gebruik van audio. Je wilt niet dat het apparaat een volledige Wikipedia-pagina gaat zitten voorlezen.

In de toekomst wil Google ook externe diensten ondersteunen, bijvoorbeeld een taxi bestellen via Uber of een maaltijd via Deliveroo. Ontdek je tijdens het koken dat de melk of de eieren bijna op zijn, dan maak je met je stem een herinnering aan.

Waarom is Google Home slim?

Het idee achter de Google-assistent van Google Home is dat er een gesprek in twee richtingen ontstaat met de gebruiker. Je kunt vragen stellen en vervolgvragen stellen, zonder dat je bepaalde informatie hoeft te herhalen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Welke films draaien er vanavond?” gevolgd door: “OK, reserveer een kaartje.”

 

Google Home is klein, maar is niet bedoeld om mee te nemen naar verschillende kamers. Omdat je het apparaat op het stopcontact moet aansluiten zullen de meeste mensen de Google Home op één plaats laten staan. Als muziekspeaker kan het “de hele kamer vullen”, aldus Google, met duidelijke hoge tonen en een sterke bas. De speaker is dan ook bedoeld om ermee naar muziek te luisteren – een van de functies waar concurrent Amazon Echo minder in uitblinkt.

Bij Google Home is het de bedoeling dat je meerdere kamers en speakers hebt. Omdat het werkt met het Google Cast-protocol kun je met elke geschikte speaker communiceren. Je hebt hiervoor een Chromecast Audio nodig, een klein schijfje dat je aansluit op een willekeurige speaker. Diensten die zijn aangepast voor Cast zijn ook geschikt voor Google Home. Uiteraard geldt dit voor Google’s eigen muziekdienst Play Music, maar ook voor Spotify. Heb je een Chromecast op de televisie aangesloten, dan kan je hiermee ook de tv aanzetten, YouTube-filmpjes afspelen en dergelijke.

Beperkingen van Google Home

Omdat Google Home nog niet officieel op de markt is, is er nog weinig bekend over eventuele beperkingen. Eén weten we in ieder geval al wel: het werkt maar met één Google-account. Op termijn zal dit probleem worden opgelost, zodat meerdere mensen in een huishouden het kunnen bedienen. De stemcommando’s kan iedereen geven, ook als jouw Google-account niet is gekoppeld.

Een andere beperking is dat Google nog geen API voor ontwikkelaars beschikbaar heeft gesteld, waardoor externe ontwikkelaars er nog niet mee aan de slag kunnen. In plaats daarvan wil google eerst kijken hoe de assistent zich ontwikkelt en hoe het wordt gebruikt.

Google Home zal aanvankelijk met minder accessoires voor huisautomatisering werken dan concurrent Amazon Echo. Het werkt in ieder geval wel met sommige thermostaten en lampen, al zijn er nog geen merken en partners bekendgemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.